verdriet en vreugde

Vreugde en verdriet

Vreugde en Verdriet in Conflict

Eindelijk zwanger na een lang traject waarbij jij jezelf moest injecteren met hormonen. Toeters en bellen met maar 1 wens , 1 hoop, 1 doel. Een kindje van jullie samen.

En deze wens ging dubbel in vervulling, niet 1 maar 2 kloppende hartjes bij de eerste echo. Tegen het einde van de zwangerschap kreeg je plots klachten en werd de droom een nare nachtmerrie. Twee kindjes in je buik, voldragen, en maar 1 kloppend hartje. Jullie zoontje overleden in je buik, jullie dochter met spoed geboren. Jullie verdriet is groot, en daar waar je man praktisch wil verder gaan, de opluchting ervaart dat jij en jullie dochter gezond leven. Blijf jij leeg achter. Het gevoel dat je intuïtie je in de steek heeft gelaten. Boos op de handreiking van je man die naar de toekomst wilt kijken. Jij wil niet naar de toekomst kijken, je wilt om je heen kijken, staren en beseffen dat je rouwt om je zoon met je dochter in je armen.

Sta maar stil, wees maar stil, huil maar….. laat de tranen van vergeefsheid maar toe. Deze tranen heb je nodig om verder te komen. Maar die tranen komen niet. Ik vraag je een brief te schrijven naar je zoon, maar de beelden blijven je ’s nachts wakker houden. Je hebt te weinig ruimte. Hoe meer “ze” je willen helpen, fiksen hoe minder ruimte je ervaart om te rouwen. Durf het maar, laat de pijn maar toe zodat je lijden kan stoppen.

Je hebt het toegelaten, je hart geopend en je hart laten huilen. Moed verzamelt en de  brief geschreven, kijkend in de nacht terwijl je een felle ster zag fonkelen. Je schoonheid heeft een stukje glans verloren, lijden en kwetsbaarheid in al zijn puurheid hebben je gevormd tot de persoon die je nu bent.  Vrouw een moeder van 2 kinderen, je dochter  op je arm en  je zoon omarmd in je hart.

Besef dat je nu dichter met jezelf in verbinding staat dan je ooit bent geweest. Je zoon heeft iets in jou aangewakkerd, je voelt het en wilt het voeden. Je blijft loyaal aan jezelf en laat los wat uit je handen glipt……het perfecte plaatje laat je los. Het schilderij wat is ontstaan na het verlies van je zoon, met je dochter op je arm krijgt kleur. Buiten de lijntjes, verre van perfect, je schildert zonder te weten welke kleur, welk penseel en welke klodder je op je schilderij gooit. Maar het is prachtig, zonder verwachting, zonder belemmering.

Je gaat alleen verder met je dochter op je arm en een gemis met een glimlach van liefde en een traan van pijn. Je onbevangenheid is er niet meer. Letterlijk leven, dood en afscheid in  je gedragen. Je bent een vrouw geworden die een verlies met haar meedraagt vol waardigheid, trots, respect. Je dochter op je arm, in verbinding met jezelf.

Een schilderij zonder titel, waarin jij de stilte in jezelf toe kunt laten.

En je dochter wijst je de weg, ze weet de weg naar THUIS

Therapeut, Coach en Counselor Magazine is een initiatief van beroepsorganisatie NFG Het doel van het magazine is het geven van informatie en inspiratie om de lezers als zorgprofessionals te blijven ontwikkelen in het werkveld.
 
 
Afgelopen jaar de eer gehad om lezers en zorgprofessional informatie en inspiratie te geven.
Mijn missie om hulp te bieden aan de soms zo kwetsbare groep van zwangere, kraamvrouwen en hun partner. 
Als Therapeut in Helmond geef ik Psychosociale hulpverlening. 
Doordat ik ruime ervaring van 20 jaar heb als Obstetrie Verpleegkundige heb ik van deze combinatie in kennis en ervaring mijn missie gemaakt.
Hierdoor kan ik gericht, effectief en  kundige zorg bieden bij het verlies van een kind of bij problemen die ontstaan tijdens  een zwangerschap of bevalling. 
De visie die ik nastreef is dat ik geloof in de kracht die schuilgaat binnen in elk individu . 
Leren dealen met je trauma, je verlies en je angsten. 
Leren dealen met je belemmerende overtuigingen,
het doorbreken van oude patronen vanuit je jeugd 
Hierdoor kun je de kracht in jezelf aangeboren, ontstaat er meer veerkracht en deze veerkracht wordt dan voelbaar en zichtbaar voor jezelf,  en je omgeving. 
EN Daarom krijg bij mij iedere cliënt naast zijn sessie van 60 minuten tevens een uitgewerkt VERSLAG  toegestuurd met handreikingen. 
Dit zodat mijn visie; zelf de  regie in handen wordt benadrukt en je snel terug grip ervaart op de situatie en op jouw leven.