Uit de praktijk: Wat oefen jij?

Uit de praktijk: Wat oefen jij?

Als volwassene neem je makkelijk een kind aan de hand met de volle overtuiging: “Kom maar, ik weet de weg” . Je hoofd denkt verstandig,  je hart voedt je intuïtie en je buik volgt je instinct.

Je hoofd, hart en buik communiceren met elkaar. Denken, voelen en handelen zijn één vanuit het hier en nu. Elke lichaamszone (hoofd, hart en buik) kenmerkt zich door specifieke activiteiten.

De kwaliteit van het hoofd in zijn pure vorm is helderheid. Ingevingen en inzichten. Een intuïtieve ingeving ontstaat plotseling als een heldere inval, als een innerlijk weten. Een inzicht geeft overzicht en ontstaat vanuit de samenwerking van de linker- en rechterhersenhelft, vanuit het samengaan van gericht observeren en het waarnemen van een totaalindruk.

De activiteit van het hart is voelend waarnemen. Je hart in zijn pure vorm is liefde en compassie. Een gevoel dat bij een open hart ontstaat, de focus ligt op de communicatie met jezelf en met anderen en op compassie. Je bent je bewust van jezelf en je omgeving. Je hart maakt contact met jezelf, je verlangens en je passies. Dat soort verlangens kun je niet bedenken; je wordt ze gewaar….. je hart heeft daar voelsprieten voor. Je hart is het gebied van het contact…..en als er contact is, ervaar je dat fysiek als een gevoel van ruimte, schoonheid of blijdschap.

In je buik ligt het centrum van je wil, van je instinct, van je wortels, van waar je vandaan komt. Hier ligt ook het centrum van bewegen en handelen. Het is de plek waar je kracht zich bundelt en van waaruit je veiligheid, steun en vertrouwen in jezelf kunt ervaren. Handelen, direct en spontaan is met dit centrum verbonden en speurt naar wat het nodig heeft of wil hebben.

En toch is het soms moeilijk om balans te hebben tussen hoofd, hart en buik. Soms staat je hoofd “teveel” aan. Soms reageer je te snel, te impulsief, te gekleurd. Sta jij te ver open naar je omgeving en vergeet je jezelf.  Voel je even helemaal niks en staat je hele lijf op automaat en ren je als kip zonder kop

Probeer dan eens deze zin; “Wat ga ik oefenen vandaag?”

Jezelf voeden met deze zin om de balans te herstellen en je bewust te zijn. Jezelf en je dierbare voeden en niet  vullen door te doen wat je altijd doet. Misschien doe je zo omdat je het altijd zo hebt gedaan, en is deze manier helemaal niet meer het beste pad om te bewandelen. Staat je hoofd vol met wijsheid maar belemmerd deze wijsheid je verbinding om te durven voelen. Is je emotie zo intens dat je hart het even niet meer weet. Staat je instinct zo hoog aan dat je niet verder komt dan vluchten, vechten of bevriezen.

Soms is het mooi om even heel bewust stil te staan, te beseffen dat er altijd een keuze is. Een keuze om te kiezen. Een keuze om een ander pad te kiezen en een keuze om na te gaan; Voed ik mezelf in de weg die ik bewandel?

Je herkent je koers direct, onmiddellijk en intuïtief weten. Het is een kwaliteit die in het hoofd schuilt en je helpt zoeken naar je eigen weg. Vreugde en compassie kun je in je hele lichaam voelen, ook al worden ze meestal het sterkst beleefd in het hart. Vitaliteit kenmerkt zich door instinctief handelen. Dit instinctief handelen heelt angst en voelt aan als een stevige kracht in de buik.

Wat ga jij oefenen  vandaag?

Oefen jij boos? Hoe doe jij boos? Ben je er al goed in?

Oefen jij frustratie? Frustratie die je belemmert om je verdriet toe te laten en verder te gaan? Ben je er al goed in ?

Oefen jij teleurstelling? Durf je de vergeefsheid niet  toe te laten om te beseffen dat het soms echt zo is? Ben je er al goed in?

Oefen jij druk? Maak je geen tijd voor de dingen die jou inspireren en schuif je het op naar ‘later’? Ben je er al goed in?

Maar dit is het, dit is het leven, en het is nu. Dus wat ga jij oefenen vandaag?

Oefen eens bewust Blijdschap, misschien wordt je er dan  wel beter in. Hoe doe jij blij? Dans, lach, blaas bellenblaasbellen met je kind. Speel een spelletje “mens erger je niet”. Zing vol overgave onder de douche.

Oefen eens bewustwording en aandacht, misschien wordt je er dan wel beter in. Maak een wandeling in het bos, laat sneeuwvlokjes smelten op je tong, veeg de herfstblaadjes bij elkaar. Lees een boek of lees je kind een prachtig verhaal voor. Maak je eigen brood en kneed, kneed, kneed.

Oefen compassie, misschien wordt je er dan wel beter in. Beoordeel of veroordeel elkaar niet. Maar luisteren om te begrijpen. Stuur een kaartje, schrijf een brief. Vertel jezelf eens waar je goed in bent.

Als je  Hoofd-Hart en Buik in balans  hebt dan “klopt” de verbinding. Dat is te horen aan je stem, je taalgebruik en af te lezen aan je lichaamstaal.

Katja Ngo-van Hoof