Gouden uur

Het gouden uur

Het gouden uur  

Een bevalplan ter voorbereiding op je bevalling. Hoe doe je dat eigenlijk als je niet weet hoe een bevalling verloopt?  Het eerste uur na de bevalling wordt ook wel “het gouden uur” genoemd. Dit  schept een verwachting bij de aanstaande ouders. Een verwachting die wordt nagestreefd en uitgewerkt tot in de puntjes op een A4tje.

Daar zit je in mijn praktijk “pasgeboren moeder” met je zoontje in de Maxi-Cosi. Een kussen in je rug, een kop warme thee in je handen, je schouders ineengedoken terwijl je zoontje tevreden in slaap.

Je vertelt dat je door je verloskundige naar het ziekenhuis werd gestuurd, bezorgdheid om de groei. Er werd een inleiding ingepland. Je werd overvallen, dit stond niet in je bevalplan. Je voelde dat je zo plots afscheid moest nemen van het zwanger zijn, terwijl het nog zo fijn voelde, dat koesteren van je kindje in je buik. Het was verstandig, dat wist je hoofd wel maar je lijf was nog zo fijn zwanger.

De tranen rollen, je bevallingsverhaal mag er even helemaal zijn. Alles liep anders dan je had verwacht en gehoopt.  En uiteindelijke kreeg je een volledige narcose waardoor je de geboorte van je zoon hebt gemist. En daar komt je diepste pijn: “Ik wil hem als zoontje, maar wil hij mij wel als moeder want ik was er niet voor hem toen hij geboren werd”

Je was er niet bij toen je zoon werd geboren, de narcose had je hart verdoofd. Je hebt het gevoel dat je hebt gefaald.

Ik luister naar je verhaal en voed je tranen van vergeefsheid. De diepste tranen door de gedachten die maar door je hoofd blijft spoken. “Wil hij mij wel als moeder”. Deze gedachten zijn voor nu heel bepalend in de ervaring van je bevalling.

Ik benoem alles wat jij op dit moment niet kan zien en voelen. Dat prachtige moeder-lijf van jou heeft zo hard gewerkt. Dat is geen falen. Dit maakt jou en je lichaam dapper, krachtig en sterk. Want hoe mooi en belangrijk de eerste uren na de geboorte ook zijn voor de hechting, er is nog zoveel meer daarna.

Er is namelijk tijd.

Dat wordt dan ook je huiswerk wat je meeneemt als je na je eerste sessie mijn praktijk verlaat. Je mag naast de bestaande ervaring die je hebt een nieuwe ervaring plaatsen. Creëer een ervaring waarin je de tijd neemt om te doen wat je graag had willen doen, de eerste uren, de hechting. Doe het opnieuw en maak zo ruimte en plaats voor de emoties die voor nu nog “ondergesneeuwd” zijn; liefde, trots, dapper, vreugde. Voed elkaar in “je knuffelhormoon”, ga samen in bad, buidel bloot op een luie zondagochtend. Huid op huid. Wikkel je kindje in liefde, geborgenheid, warmte en rust. Neem de tijd…… de rest van de wereld mag even op je wachten. Besef dat jij de liefste, mooiste en knuffeligste mama bent van jouw zoontje.

Kijk. Voel. Ruik.

Hechting begint als je hart gesmolten is.

Katja

Katja in de media

Therapeut, Coach en Counselor Magazine is een initiatief van beroepsorganisatie NFG Het doel van het magazine is het geven van informatie en inspiratie om de lezers als zorgprofessionals te blijven ontwikkelen in het werkveld.
 
 
Afgelopen jaar de eer gehad om lezers en zorgprofessional informatie en inspiratie te geven.
Mijn missie om hulp te bieden aan de soms zo kwetsbare groep van zwangere, kraamvrouwen en hun partner. 
Als Therapeut in Helmond geef ik Psychosociale hulpverlening. 
Doordat ik ruime ervaring van 20 jaar heb als Obstetrie Verpleegkundige heb ik van deze combinatie in kennis en ervaring mijn missie gemaakt.
Hierdoor kan ik gericht, effectief en  kundige zorg bieden bij het verlies van een kind of bij problemen die ontstaan tijdens  een zwangerschap of bevalling. 
De visie die ik nastreef is dat ik geloof in de kracht die schuilgaat binnen in elk individu . 
Leren dealen met je trauma, je verlies en je angsten. 
Leren dealen met je belemmerende overtuigingen,
het doorbreken van oude patronen vanuit je jeugd 
Hierdoor kun je de kracht in jezelf aangeboren, ontstaat er meer veerkracht en deze veerkracht wordt dan voelbaar en zichtbaar voor jezelf,  en je omgeving. 
EN Daarom krijg bij mij iedere cliënt naast zijn sessie van 60 minuten tevens een uitgewerkt VERSLAG  toegestuurd met handreikingen. 
Dit zodat mijn visie; zelf de  regie in handen wordt benadrukt en je snel terug grip ervaart op de situatie en op jouw leven.