Wat doet angst met een kind-Counseling praktijk de warande helmond

Wat doet angst met een kind?

Uit de praktijk:

ANGST……. In deze periode een onderwerp dat in elk gezin wel speelt. Bang om ziek te worden….. bang voor de dood……. Bang voor een knuffel en een aanraking? Wat doet angst met een kind?

Soms is een gewoon een gevoel. Bang voor een spin. Bang om je vinger in de klas op te steken. Dit zijn kleine lentebriesjes die weer vluchtig wegwaaien. Angst is ook een waarschuwingssignaal voor gevaar. En dat is heel helpend! Maar angst kan ook een nare emotie zijn die steeds blijft “oppoppen” door een nare ervaring. Dat doet je brein. Je brein wil jou waarschuwen en houdt een angst in stand die niet meer kloppend is. Je kunt bijvoorbeeld door een hond gebeten zijn… een nare ervaring. Maar nu ben je bang voor elke hond. Dit is een “verkeerde” waarschuwing van je brein. Deze angst zit alleen in je hoofd, maar kan jou of je kind enorm belemmeren. Belangrijk is het dan om te praten met je kind. Want als je kind de angst benoemd geeft dat een enorme opluchting .

Deze oefening kan hierbij fijn helpen:

 1. Zoek met je kind een rustig en fijn plekje
 2. Ga samen zitten in kleermakerszit en sluit je ogen (als dat goed voelt, sommige kinderen houden liever de ogen open)
 3. Ga stevig zitten…..”als een berg” , laat een kind zelf  voelen hoe je dan zit.
 4. Benoem de naam van je kind.. Jij bent de berg en jij  bent ….. “Fleur”.
 5. Het kan lente zijn met een zachte bries, of herfst met een flinke windvlaag, Als een wind met verdriet of teleurstelling (benoem een emotie die je kind op dat moment met je heeft gedeeld.
 6. Het kan winter zijn met koude gure wind en sneeuw met pijn en angst.
 7. Maar alle deze winden gaan weer weg
 8. Alle briesjes en stormen waaien over
 9. Maar de berg blijft. Jij blijft.
 10. Blaas je wind maar weg……… Haal dan samen diep adem en blaas de emotie weg. 
 11. Open rustig de ogen haal een keer diep adem en vraag je kind hoe het nu voelt op de berg

Erken dat je als mama en papa – hoe graag je dat misschien ook zou willen – je kind toch niet voor alle moeilijkheden uit het leven kan beschermen en probeer daar zelf ook niet te angstig tegenover te staan.

Katja