Wat als …. Vlinder?

Wat als …. Vlinder? 

Je bent opnieuw zwanger.

Blij en Bang tegelijk

Vol verwachting…….

Nee, verwachting heb je niet meer na je eerste bevalling.

Angst dat is wat je hebt…….. en deze angst belemmerd je.

Je draagt je kindje veilig en geborgen in je lichaam en je hoofd vertelt je dat je blij moet zijn, maar eigenlijk voelt het gewoon of je aan het “broeden” bent met angst

Ik vertel je dat je brein je beschermingsmechanisme heeft geactiveerd en deze krijg je  voor nu niet meer uitgezet.

Je voelt je op je gemak in mijn praktijkruimte wat maakt dat we snel aan de slag kunnen gaan.

Ik vraag je angst helemaal uit;
wat denk je, wat voel je, waar voel je de angst in je lichaam, wanneer is hij het grootst, wat doe je als hij er is, welk beeld heb je bij je angst. We geven de angst zelfs een cijfer en ik laat jou je angst een naam geven; Vlinder.

Vlinder omdat de angst als een kriebel in je buik begint en dan langzaam naar boven gaat en letterlijk je hart laat fladderen en jou van je adem beneemt.

Door mijn onbevangen nieuwsgierigheid verdwijnt de weerstand naar jouw angst langzaam. De behoefte om te vechten tegen je angst maakt je angst plots al minder eng. En dat is ook precies waar ik met je naartoe wil

Laat de angst eens toe, leer haar kennen als je beste vriendin, zodat jij je angst leert begrijpen

Waar wil angst je voor beschermen?

De eerste bevalling heb je zo heftig ervaren, niet de pijn maar het gevoel van falen. Het bloedverlies was zo hevig dat je na je bevalling naar de operatiekamer ging voor de placenta. Het gevoel van falen en de angst die je hebt gevoeld toen je zoveel bloed verloor.

“Dit wil ik op deze manier net nog eens meemaken, dan heb ik liever een keizersnede.”

Is het jouw wens om een keizersnede te wensen, of is het Vlinder die dit voor jou kiest?

Met je nieuwe vriendin, Vlinder ga je aan de slag. Je laat haar  toe, benoemd haar zonder weerstand of  voedt haar zonder nare gedachten over jezelf. Je bedankt  haar,  dat ze je wilt beschermen en vertelt haar dat dit niet nodig is. Dat jij zelf eigenaar bent van je leven en de verantwoordelijkheid hiervoor terug pak.

Wat heb je nodig voor je bevalling nu angst minder alert en paraat staat?

Met deze vraag gaan we aan de slag na een aantal sessies. Je buik groeit al mooi en de 20 weken echo was een mooie mijlpaal waarin jij je trots hebt kunnen voelen. Jij je lijf weer wat begint te vertrouwen en je beseft dat jij degene wordt die de keuze gaat maken.

Je hebt behoefte aan rust, duidelijke communicatie en uitleg. En een gevoel van veiligheid en vertrouwen bij veel  bloedverlies. Er wordt en extra afspraak bij de gynaecoloog door jou aangevraagd om deze behoefte rustig door te spreken.

De wat als…. Vlinder maakt plaats voor regie en eigenaarschap….. plaats voor jou.

Katja Ngo-van Hoof

 

Katja in de media

Therapeut, Coach en Counselor Magazine is een initiatief van beroepsorganisatie NFG Het doel van het magazine is het geven van informatie en inspiratie om de lezers als zorgprofessionals te blijven ontwikkelen in het werkveld.
 
 
Afgelopen jaar de eer gehad om lezers en zorgprofessional informatie en inspiratie te geven.
Mijn missie om hulp te bieden aan de soms zo kwetsbare groep van zwangere, kraamvrouwen en hun partner. 
Als Therapeut in Helmond geef ik Psychosociale hulpverlening. 
Doordat ik ruime ervaring van 20 jaar heb als Obstetrie Verpleegkundige heb ik van deze combinatie in kennis en ervaring mijn missie gemaakt.
Hierdoor kan ik gericht, effectief en  kundige zorg bieden bij het verlies van een kind of bij problemen die ontstaan tijdens  een zwangerschap of bevalling. 
De visie die ik nastreef is dat ik geloof in de kracht die schuilgaat binnen in elk individu . 
Leren dealen met je trauma, je verlies en je angsten. 
Leren dealen met je belemmerende overtuigingen,
het doorbreken van oude patronen vanuit je jeugd 
Hierdoor kun je de kracht in jezelf aangeboren, ontstaat er meer veerkracht en deze veerkracht wordt dan voelbaar en zichtbaar voor jezelf,  en je omgeving. 
EN Daarom krijg bij mij iedere cliënt naast zijn sessie van 60 minuten tevens een uitgewerkt VERSLAG  toegestuurd met handreikingen. 
Dit zodat mijn visie; zelf de  regie in handen wordt benadrukt en je snel terug grip ervaart op de situatie en op jouw leven.